Kristianopel

Platsen för helgens läger förtjänar ett helt eget inlägg för Blekingska Kristianopel är en pärla ingen förbipasserande bör missa. Bara några kilometer från E22:an kommer man till denna idyll där den lokala butiken fortfarande heter "handelsbod" och där rosorna klättrar kring husen.



Kristianopels anor sträcker sig så långt bak i tiden som till 1600-talet. Då var marken Dansk och den dåvarande kungen Christian IV beslutade sig för att bygga upp en befästningsstad strax söder om gränsen mot fiendelandet Sverige.

Efter att vi Svenskar ödelagt hela staden (bara prästen fick lov att överleva) 1611, började Danskarna åter att bygga upp staden. 1624 stod åter kyrkan färdig igen och sedan dess har den fått förbli. Inne i kyrkan lär finnas mycket vackra och ovanliga målningar.




Vad vore en befästningsstad utan sin mur, och givetvis byggdes även en solid sådan runt hela Kristianopel. När Svenskarna tog över marken 1677, och Kristianopel miste sina stadsprivilegier, började också delar av muren att raseras. Delar av denna användes då till uppbyggnaden av det blivande Karlskrona.

Det som fanns kvar av skyddsmuren har renoverats och idag kan man gå där mellan hav och himmel på dessa historiska stenar.



Trots att Kristianopel idag är mer en by än den forna stad den en gång var, så är det en levande bygd som väl bevarat sina historiska skatter. Här finns bl.a. hantverks butiker, det underbara cafét Sött och Salt, krukmakeri och så Rosengården med Sveriges största privata samling av gammaldags rosor.

Kör inte förbi nästa gång... Kristianpoel är värd ditt besök och du kommer inte att ångra att du blev en timme sen.


Kommentarer
Postat av: Azola

Där måste man ju stanna om/när man åker förbi de trakterna! Så mysigt det verkar.

2008-09-09 @ 12:59:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback