50- och 60-talÅz.. du som alltid säger att jag är född tjugo år försent.. här har du mig i min sanna natur :)

Internet är en rolig plats...


Helgjobb

Om mindre än trettio minuter börjar helgens 26-timmars pass. Egentligen skulle jag ha varit ledig men kommande helgers olika äventyr kräver extrainkomster iform av ob-tillägg. Dessutom är det riktigt roligt att gå in och gästspela på mitt gamla jobb, även om det den här gången är med lite nerviga fjärilar i magen.. Söndagen för fyra veckor sedan körde de in mig med njursten. Söndagen för två veckor sedan med en sax i handen. Ungarna har förbjudit mig att komma och jobba fler söndagar men nu gör jag det ändå.... visst är det spännande?!

En bild från förra veckans traktorutställning får förgylla denna lördag.Fulltecknat!

Tidigt, tidigt denna morgon satt jag på jobbet och tokstirrade på skärmen framför mig. Som vanligt hade jag tassat in på Ticnet, driven av drömmen om en Lundellbiljett i Göteborg.. I månader har jag klickat på de där knapparna och för varje gång har jag sett platserna flyttas längre och längre bak i salongen. Men så.. 06.20 denna gudsförtjänta morgon föreslår databasen platsen allra längst fram i mitten..!! Jag vågade nog inte andas under de minuter de tog att fylla i personuppgifter och plocka fram Visa-kortet. Nu är platsen min och jag funderar på att skaffa ett kassaskåp till biljetten!! Av nästan 2000 platser får jag den absolut bästa... helt otroligt!

Det väntar en synnerligen aktiv, själsberikande och rolig höst bakom knuten och trots att jag gärna sparat på sommaren lite så går jag nu färgexplosionernas tid glatt tillmötes. Varje helg fram till oktober är bokad och detta är vad jag har att se fram emot;
  • v. 35  Besök av min skånska vän och hennes nio månader gamla charmtroll
  • v. 36  Schäferläger i vackra Kristianopel
  • v. 37  Gotland
  • v. 38  Gotland
  • v. 39  Ölands skördefestIdag gratulerar vi
Solis på födelsedagen och hurrar en gång extra för ett spännande jobb och liv i New Delhi! Lite annat än posten i Göteborg va..?!

Den sista färden

Det var hembygdsdag här hemma i Bullerbyn idag och förutom en förnämlig traktorsutställning hade även dörrarna till hembyggdsgården öppnats. Där inne bland forna jordbruksredskap stod byns makalöst vackra likvagn. Svarta sametsgardiner, silverkors och figurer och en kudde för kuskens komfort. Dagens bårbilar kändes plötsligt både fula och ovärdiga och med ens slungades jag bak i tiden och kunde nästan se bårföljets sakta vandring genom byn och upp mot kyrkan. Ibland känns det som om jag lever i fel tid.


Imorgon börjar jag på en ny tjänst igen.. fast den här gången är det verkligen odramatiskt värre. Samma arbetsgivare, (nästan) samma kollegor och snudd på likvärdigt arbetsinnehåll. Dock kommer denna tjänst att innefatta arbete med ensamkommande flyktingbarn (läs: unga vuxna) och det är sannerligen en utmaning att förtjusas över. Hur arbetar man bäst för att integrera någon in i detta bitvis så skruvade samhälle? Hur förklara de fullkomligt meningslösa, men ack så vedertagna, oskrivna beteendereglerna? Fasligt spännande ska det bli!

På tal om vyer...


Ibland drömmer jag mig bort på hemnets sidor... för 5,5 miljoner får man den vackraste utsikt en människa kan begära.

.. och jag undrar

skulle jag uppskatta varje dag

skulle jag skriva den där boken

skulle Vilda och jag gå långa promenader vid havet och se vildvinet byta sin gröna klädnad mot den röda längs ringmuren

skulle allting bli förändrat

skulle det..?

Alvarlig minimalism

Åtta i morse låg jag med Skugga i öronen och nålar i benen på en brits inne i stan. Några timmar senare körde jag över den långa bron till den avlånga ön med mamman och Vildan som sällskap.


Köpte varmrökt lax  och rökta räkor i Färjstaden och satte sedan kurs till porten mot Alvaret där vi dukade bordet för lunch. Mitt i allt det vackra, med en utsikt över sundet och in mot Kalmar, var vi själva om att andas. Av sommarens alla turister syns nu bara några få och alla tycks vara tillbaks på jobb och vardag igen. Öar blir alltid lite vackrare när alla fastlänningar lämnat dem...

Nu.. när skymningen lägger sig över kohagen och Eva Cassidy sjunger om en plats ovanför regnbågen....när mamman ligger under en filt och läser och en trött hund har ålat sig in under sängen, får jag konstatera att fredagen den 15 augusti blev en riktigt fin dag tillslut. Sjukt många förnsterkuvert till trots...

Grisjakt

När skymningen la sig över de Småländska skogarna denna onsdag i mitten av augusti, satt jag i en jaktkur och spanade efter vildsvin. Bössan var laddad och genom mörkersiktet satt vi andlösa och väntade på att få se de stora grisarna komma ut från den tätaste skogen.

Nu kom där inga och egentligen är jag nog lika glad för det. Hade förvisso gärna sett dem på nära håll men skippar gärna det där med skjutandet. Har ingenting emot jakt och förstår att det tjänar sitt syfte, men vill inte gärna vara med när skotten viner.

Läkning

Har hållt mig borta från allt vasst i två dagar och peppar..peppar.. men jag tror jag börjar läka ihop. Idag satte jag dock hjärtat och lungorna på prov då jag gick på ett spinningpass för första gången på tio år. Nu efteråt förstår jag varför uppehållet varat så länge...

Precis har vi satt oss på cyklarna med de knallhårda sadlarna när jag frågade vännen intill
-vad är det förresten för intensitet på det här passet?
..ett varmt, men lite snett leende och så svaret
- medel till högintensiv!
Det säger hon när mina fötter redan är fastbundna vid pedalerna och sedan var det bara att trampa tills ljudet från kyrkklockornas själarigning började ljuda någonstans i fjärran. Hade Fonus väntat med en krans utanför portarna hade jag inte blivit förvånad.I en augustitillvaro börjar livet andas höst och de ljumma och stjärnfyllda nätterna har fått ge plats till regn och dimma. Hoppas intensivt på att det inte är över än.. jag vill hålla fast den här sommaren en stund till.. jag är inte färdig än. Bokade en biljett till världens vackraste ö i september där jag ska tillbringa nio (förhoppningsvis) magiska dagar. Tar med mig min hund, en handfull med böcker, kameran, en stickning och sköna skor. Längtar i varenda cell.. med alla mina sinnen.

Nål och tråd

Knappt har aukupunkturnålarna tagits ur kroppen innan det var dags att plocka fram synålen istället. Högg in en sax i handen medan jag stod och lagade middag på jobbet under eftermiddagen.. oerhört korkat och oerhört blodigt. En av ungdomarna kom ut i köket och förtjust utbrast hon;
-åh här ser ut som om någon har slaktats!
Själv låg jag svimfärdig på golvet medan min kollega och en annan ungdom satte tryckförband över det pulserande såret.

För andra arbetssöndagen i rad blev det så dags för ett besök på Kalmar lasarett, för två veckor sedan med njursten och den här gången med det som kom att visa sig vara ett drygt 2 cm djupt (!) jack av Fiskarns sax....

Måste sluta vara en sådan drama queen.


Det sticks!

Med van hand borrades nål efter nål in i mina fötter och ben. Ibland känns det knappt men på andra ställen.. som i hälsenan eller mellan tårna, gjorde det så ont att jag snudd på reflexmässigt (eller är det impulser?) höll på att klappa till den stickande sjukgymnasten.Det var ett yogapass i början av februari som förstörde min fot. I efterhand har jag bannats för att jag med mina överrörliga leder ens tänkte tanken att gå på något sådant, fast det hade jag inte en tanke på där och då. Är förvisso inte ledsen för att missa det i livet.. yoga var ingenting för mig och jag går mycket hellre på explosiva pulspass än gör rörelser i slowmotion.Nu sätter jag hoppet till de gamla kineserna och deras nålar för att foten efter ett halvårs ondhet ska bli bra igen.  Själv har jag lovat foten att inte tänja ut den fler gånger och mutat den med ett par nya skor.. nu är det upp till leder och ligament. Fred eller fortsatt krig..?

Myller

Det var fler än vi på torget denna varma augustikväll... Såg E.M.D och BWO soundchecka under eftermiddagen och kunde åter konstatera att Martin Rolinski är skapt en av Guds bättre dagar..

Köpte nya promenadskor.. en välgärning för både fötter och nos. Väl hemma igen satt Vilda uppe på muren och väntade och det hade väl varit trevligt om det nu inte var för att hon satt i hundgården när vi åkte...


En torsdag

Ute: Växlande molnighet, kvavt och antagligen regn på väg. 23,5 grader.

Undran: Hinner all tvätt torka innan ev regn?

Inne: Mamman på besök.

Dagens usch: Mina gympaskor luktar som någonting som dött

Senare idag: Stadsfest med rix fm festival i Kalmar.

Lycka: Ulf släpper ny skiva i höst

Höst i augusti

I ett enda slag blev det höst. Huttrandes fick jag ta på mig de rosa raggsockorna och leta upp en långärmad tröja. Åt inte kall yoghurt denna måndagsmorgon utan letade längst bak i skafferiet efter ett paket välling att värma. Sneglar lite mot logen.. borde man kanske hämta ved eller så räcker det att krypa ner under en filt och ta fram någon av de fyra påbörjade böcker som jag just nu läser.. eller försöker läsa..

• Lundells Vädermannen
Flyga drake av Kahled Hosseini
Luftslottet som sprängdes, sista delen i Millenuimtriologin
• Alvtegens senaste "S- bok", Skugga

Alla fyra lika läsvärda och egentligen vill jag läsa dem alla samtidigt eftersom jag inte kan välja. Skugga lyssnar jag förresten på, den har jag bara i talform. Kanske ska jag ta på mig regnkläderna, sätta lurarna i öronen och Vilda i koppel för dagens vandring bland fårhagar och mognande björnbär...?

1,5 timmar senareDet är ett underbart väder där ute. Det fullkomligt öser ner.. åt alla håll,  i alla ledder och vinden är så stark att man ibland får ta spjärn emot den. Regn är underskattat. Regniga dagar är lika öppna, nakna och fria som svarta nätter och de ger utrymme för allt det där som solen förbleknar. Fast man blir böt av det... både människa och hund.

Nu ska jag laga rödvinslinser med klyftade rödbetor och lax, sedan ska jag ta fram en stickning och lyssna på bok.

Bland träsktroll och patrask


Happy Pride 2008

Samtidigt som jag var på musikfestival nere i småland pågick en annan festival i vår kungliga huvudstad. En manifestation och hejdundrande folkfest för hela HBT-samhället med vänner. I år fanns enligt tidiningarna en halv miljon människor, paraderandes eller hejjandes efter Stockholms gator. 500.000 människor som förstått att kärlek förtjänar vördnad och respekt.. i vilken form den än uppträder. Idag viftar den sista regnbågsflaggan över Tanto och jag hoppas att ni alla vackra och stolta haft ett riktigt underbart, varmt och galet Happy Pride 2008.


Störd och fin

Tält och åter tält. Konservburkar, ciderflaskor, chipspåsar och tomma ciggpaket ligger i drivor på marken. Jag möter en man som har gjort sig en hatt av tomma ölburkar, en annan som gjort en keps av ett tomt ölflak. Flera unga herrar springer omkring i bara kallingarna och i tältöppningen från ett av alla tält ligger en man och kräks. Slagsmålsklubben spelar i "skogen" och dryga 5000 armar viftar i takt. I en skogsglänta försöker  en ung tjej hjälpa sin överförfriskade väninna att hålla balansen och någonstans mitt bland allt detta blir jag uppraggad av en skånsk pojk på tjugonågonting...! På stora scenen lyser ett stort kors bland förstärkare och trots att det är dryga två timmar till franska Justice ska spela så börjar det fyllas på vid kravallen.

Jobbet har tagit mig till mitt livs första musikfestival och jag försöker öppna alla sinnen för att under kort tid ta in så mycket som möjligt. Under den första timmen har jag nog övervägande skräck i förtjusningsblandningen och jag frågar min kollega hur gammal hans dotter bör vara innan han släpper iväg henne på något liknande..
-Tjugofem, får jag snabbt till svar.

Men i snabb takt börjar jag acklimatisera mig och det tar inte allt för lång stund innan jag dragits med i en ganska skön stämning och jag upptäcker att festivalfolket måhända är smått gränslösa, men de är goa med varandra och de är uppenbarligen där för att lyssna på den musik de älskar och för att ha trevliga dagar tillsammans med likasinnade bröder och systrar. Kanske att min eventuella dotter kan få åka på festival redan när hon är tjugo..