10 dagar kvar...
Ta av dig skornaDet hängde skor över Visbys gator. Där uppe längs stadens ledningar dinglade de i par. Gympaskor intill finskorna.
Visst undrar man varför..?!

Imorgon får jag finbesök av Svt som i två dagar ska följa mig för en kommande dokumentär. Livet är en annorlunda och spännande tillställning trots alllt.

Tänk

..om alla höstdagar vore lika vackra.


Svalt

Det var blygsamma femton grader som hälsade mig välkommen hem under senkvällen igår. Under de åtta dagar jag andats på en ö i Östersjön har det plötsligt blivit höst, något som inte minst märks på min innertemperatur... Hittade björkved på logen.. grävde djupt bland sälg och tall för att få de bitar som värmer bäst och samtidigt som septembermörkret la sig över Bullerbyn började plusgraderna svärma innanför husets väggar.Gotlandsveckan blev lika fri och vacker som jag önskade. Det är något med mig och öar.. något oförklarligt, något större än ordens begränsning. Så snart trossarna lagts av och kraftfulla motorer plöjer genom vattnet, när bara det oändliga ligger framför och horisonten ligger orörd i sjömil efter sjömil. Där ute på däck, under himmel... över hav, och med havsvindar som blåser både själ och tankar rena, just i den stunden får jag frid. Frid sprungen ur en koncentrerad upplevelse av frihet.

.. och så en ö
En ö som man inte lämnar. En plats att alltid finnas kvar på och en känsla att alltid bevara. Oavsett var man är. Det är en form av kärlekshistoria, förmodligen en av de mest sanna.

Frusna sekunder


Gotland

Väskorna blev äntligen (om än med sedvanligt besvär) packade och Vilda sitter redan och väntar i bilen. Nu åker vi till den vackraste av öar...2006
Del 1
Del 2
2007

Det var då...
Kristianopel

Platsen för helgens läger förtjänar ett helt eget inlägg för Blekingska Kristianopel är en pärla ingen förbipasserande bör missa. Bara några kilometer från E22:an kommer man till denna idyll där den lokala butiken fortfarande heter "handelsbod" och där rosorna klättrar kring husen.Kristianopels anor sträcker sig så långt bak i tiden som till 1600-talet. Då var marken Dansk och den dåvarande kungen Christian IV beslutade sig för att bygga upp en befästningsstad strax söder om gränsen mot fiendelandet Sverige.

Efter att vi Svenskar ödelagt hela staden (bara prästen fick lov att överleva) 1611, började Danskarna åter att bygga upp staden. 1624 stod åter kyrkan färdig igen och sedan dess har den fått förbli. Inne i kyrkan lär finnas mycket vackra och ovanliga målningar.
Vad vore en befästningsstad utan sin mur, och givetvis byggdes även en solid sådan runt hela Kristianopel. När Svenskarna tog över marken 1677, och Kristianopel miste sina stadsprivilegier, började också delar av muren att raseras. Delar av denna användes då till uppbyggnaden av det blivande Karlskrona.

Det som fanns kvar av skyddsmuren har renoverats och idag kan man gå där mellan hav och himmel på dessa historiska stenar.Trots att Kristianopel idag är mer en by än den forna stad den en gång var, så är det en levande bygd som väl bevarat sina historiska skatter. Här finns bl.a. hantverks butiker, det underbara cafét Sött och Salt, krukmakeri och så Rosengården med Sveriges största privata samling av gammaldags rosor.

Kör inte förbi nästa gång... Kristianpoel är värd ditt besök och du kommer inte att ångra att du blev en timme sen.


Två trötta hjältar

Regnet har fullkomligt öst ner under största delen av helgen och trots att frusna fötter saknat de torra gummistövlarna som stod kvar hemma, så har denna helgen gått i värmens tecken. Ett 30-tal schäfrar och deras mattar och hussar har testat agility, tränat lydnad, fått mängder av goda råd och inte minst haft roligt och trevligt i varandras sällskap.Vilda Matilda skötte sig snudd på exemplariskt och även om hon blev på tok för ivrig vid agilitybanan så klarade hon alla uppgifter efter några omtagningar. Problemet vi i vanliga fall har med utfall mot andra hundar var som bortblåst och förmodligen hade det mer med mig och mitt sätt att hantera henne att göra än hennes eget humör. Skönt var det i vart fall att kunna ha henne lös på träningsbanan och att hon faktiskt stannade när jag bad henne om det - trots att det stod sju andra hundar och tittade på.

Helgens i särklass roligaste händelse var dock när en kinesisk nakenhund, för dagen iklädd en stickad polotröja, gjorde entré på agilitybanan. Alla stora schäfrar stannade upp och intreserade om än lite häpna, stirrade samtliga på den lilla hunden med den fina tröjan. "Kinesen" tog sig över hindren och igenom tunneln och när den var klar vände den sig om och gav ifrån sig ett skall som fick samtliga schäfrar i församlingen att hoppa till... innan den vände på klacken och lämnade banan. En underbar syn när alla mattar och hussar (inklusive jag själv) skulle hålla fast provocerade schäfrar som ville äta kines..


Foto:
Tina Johansson

Som också tog detta vackra kort på Vilda i helgenLägerhelg

Det senaste dygnets arbetsrelaterade äventyr har gått över förväntan och även om tröttheten har spritt sig med varje cell så är adneralinpumpen fortfarande igång. Efter 31 timmars arbete väntar nu nya äventyr och denna gång är det fyfbenta sådana. Bilden är packad, Vilda är nybadad och i väskorna finns både böcker och spårlinor. Nu åker vi på schäferläger ner till vackra Kristianopel!

Trevlig helg alla!


Arla

Klockan är snart kvar över sex och jag har nyss skrivit ett brev på ryska via babelfisch underbara översättningsverktyg. Måtte det nu översätta hyfsat rätt. Om en stund ger jag och en kollega oss iväg till huvudstaden för att hämta vår första ensamkommande (minderåriga) flykting och det är oerhört spännande.

Hoppas ni får en fin septemberdag där ute..


September på Möja 2006

Dag två gick i ett

06.45 Alarmet på mobilen riger. Ulfs 10% trycks obarmhärtigt av
07.15 Flyger upp ur sängen efter ett antal rigningar... nu blev det bråttom
08.05 Kommer till jobbet
08.30 Vaccineras mot Hepatit på Previa
09.30 Njurröntgen i Kalmar
11.02 KLAR!! Köper en tonfiskbaugett och en flaska vatten för sanslösa 60kr
11.30 Styrelsemöte med SKTF
13.05 Tillbaks på jobbet
14.00 Möte på integationsenheten
16.30 Väntar på en klient som aldrig dyker upp
17.15 Shoppar present från arbetsgruppen till kollegans nyfödda dotter
17.30 Springer in på Willys en snabb sväng. Köper broccoli, bröd och hårfärg... bland annat
18.00 Dags för spinning... skitjobbigt
19.10 Kommer hem, byter skor och går ut med Vilda
20.00 Ramlar in genom dörren.. så makalöst trött

Några telefonsamtal, besvarade mail, en dusch och en tallrik gröt senare ser jag nu fram emot att krypa till kojs.

Hunger

Det är 24 timmar och 23 minuter sedan jag fick äta och jag är så hungrig att jag snart börjar mathallucinera. Ska på njurröntgen imorgon och inte förrän jag varit där får jag peta i mig någon form av näring. Det här är nog värre än att ha den där njurstenen trots allt!

Dricker grönt te, salt buljong, vatten i enorma mängder och sportdrycker så söta att jag kommer att kissa sockerbitar...

Det här var ingen rolig dag!


Jag vill haaaaa!!!!