Det kom ett brev

"Vet du...den här gången får du inte tycka att det här är en bagatell eller att du inte orkar eller är ointresserad"... så inleds dagens i särklass mest entusiastiska mail och jag ler fortfarande åt brevskrivarens frustration över vetskapen om mitt svala intresse inför allt som är nytt. I en del avseenden är jag Norrländska långt in i själen...

Fast min vän hade tur, ty Norrländskan var redan preparerad och the fabulous "Spotify" introducerat i mitt liv. Så nu sitter jag här.. med en saknad licenskod i handen och guldnycklar till ett universum av gyllne toner. Femton gånger på rad har jag spelat Azfelius "Feberdansen" och med ens blev det 80-tal och jag satt i en kall bil och spolade kassettband och lyssnade.. igen och igen på en text som jag inte riktigt förstod men som jag förstod var viktig att förstå. Om priset för slutna hjärtan och höjda garder, om hur det vackra blir fult om vi inte skyddar det. Björn var med att socialisera mig in i denna stundtals så galna värld, jag tror det hjälpt mig vårda förståndet. 


Feberdansen
Är livet att förtrycka eller att förtryckas

så blir kärleken en måttstock på hur väl man lyckas.
Då står ensamhet för frihet, förälskelse för tvivel,
och ömhet blir ett svaghetens bevis.

Då börjar vi som lärt oss va rädda för varandra,
ta spänntag för att pröva styrkan hon den andra.
Och så virvlar feberdansen, tills någon mist balansen,
och kärlek blitt ett annat ord för hat.

Så söker man det fula i människan intill sej.
Så stöter du din värja i svagheterna i mej.
Och då drar jag åt mej handen,
och knyter den i skammen,
och slår dej där jag vet att det gör ont.

Så blir alla vackra minnen som drömlika visioner
och kvinnorna jag älskat som nedlagda stationer,
där jag stigit av och väntat, ja, hela tiden längtat,
till att nästa tåg ska ta mej därifrån.

Så flyr man till nån annan som bländar och bedårar.
Som om kärleken stod över arbete och tårar.
Ja, som om tryggheten och värmen
och kamratskapen var värden
som plötsligt bara uppstod av sej själv.

Återkomst

Det gick inte så bra igår...

I en timme väntade jag på att bli hämtad från flyget.. i en timme stod Chrille och väntade på en tågstation några kilometer bort. I Borgholm slog jag och en lycklig Vilda ihop så pass min haka nu skiftar i blått och Vilda fick nog en lättare hjärnskakning. Hemma i Bullerbyn hade mina hyresvärdar tagit fel på dag och glömt att elda. 23.03 var det 12,2 grader i mitt hus.

Fast det är skönt att vara hemma.

Ändå.
Saker jag undrar..

... om det smakar infektionsklinik när man hostar, samtidigt som det känns som om man har öppna sår djupt inne i lungorna, är man sjuk då?

... för en stund sedan fick jag en impuls att skicka ett sms till Vilda, det känns också lite sjukt.

... vad är det som gör att jag ibland fullständigt lägger Ulf åt sidan för att vänslas med Winnerbäck? Livscyklar? Humör? Ägglossning?

... varför behöver mamma fyra svarta kjolar med sig till en begravning? Fyra kjolar och en begravning...? Allvarligt?


Nu åker mamman och jag snart genom ett moln av snörök ner mot kusten.Preparerad

Tidigare så försvunnen sömn är tillbaka med besked och inatt slog den alla rekord. Vaknade när klockan gått ett helt varv, dock med en oroväckande öm bröstkorg och varm panna vilket medfört en förmiddag fylld av Enchinagard, vitaminer, Whisky (!) och halstabletter.

Den onda kroppen kan förvisso förklaras med en synnerligen fysisk gårdag där jag tillsammans med pappa bar ut 200 kg renfoder i skogen. Efter några kilometers pulsande i snö, bärandes på spann efter spann kunde jag konstatera att naturens eget gym är mer brutalt än det som finns inom fyra väggar. Renarna blev glada i vart fall och när associationerna fick härja fritt hamnade jag helt plötsligt mitt i Braveheart då en skock renar stod på rad vid krönet på berget... nåja.

På vägen hem ett samtal på pappas mobil om en påkörd ren och några minuter senare stod jag i en snödriva med en död ren framför mina fötter och en fin polis vid min sida... livet har sina kontraster ändå.

Snart fika med en kär gammal vän, ikväll potatispalt hos en annan.

Det går som på räls

Det hinner passera många tankar genom ett land och efter att först ha blivit snudd på galen av rastlöshet vaggas man så småningom in i en behagligt dunkande lugn. Tvingad till en annan takt, fast men i rörelse. Vandrande tankar, avskalade och fria. Det är nog bra med en längre resa ibland.. ändå.

 

Sov mig igenom större delen av landet och vaknade till ett Umeå i morgonrodnad. Kaffe och Winnerbäck medan stapeln för mobil täckning sjönk och skogarna tätnade.  Framme exakt tjugotvå timmar och tre byten senare, tillbaks till  mitt primära sammanhang och till det svåraste avskedet av alla... 

 


Fryshuset

Sitter och väntar på att mitt hus ska eldas upp (vad hette det sa du?! Syftningsfel?) och de nätta 14 grader som cirkulerar här inne ska föröka sig i takt med Gotlands kaniner. Det är skitkallt, om vi ska tala klarspråk och jag vågar inte ens tänka på hur kyliga de där lakanen uppe i det stora sovrummet känns. Så i väntan på värme vakar  jag i (för)natten och termometerns digitala siffror får ersätta klockans visare... här är temperaturer överordnade klockslag.

I söndags var det så åter dags för frk Linslus att synas på en tv nära dig. Dokumentären som spelades in tidig höst hade sändningstid vilket inte bara medförde en viss yrsel utan också kraftig lust att spola tillbaks tiden och radera, delite.. pooof borta. Jag hade däremot inte behövt oroa mig. Producent Johan Ripås hade gjort en mycket bra, välbalanserad och insiktsfull dokumentär om det fria arbetslivets fängslande villkor och jag är glad över att ha fått medverka till det. Tack Johan.. och tack Emil för en del bra vinklar ;)Imorgon bär det iväg igen.. norrland och begravning väntar och resan är lika lång som tung. Jag är inte speciellt intresserad av verkligheten... faktiskt!

I natt har jag bett för stunden dimman drar förbiJag har spridit lite värme,
jag har spridit lite frost
Jag är varken hjälten eller boven,
jag är bara lite lost

Kyrkbyn


Min oändliga kärlek

Årets sista dag blev också din. Aldrig tidigare i livet har någonting gjort så ont eller en förlust varit större.