En mellandag

Jobbade en söndag och fick således ledig måndag. Tisdag också för den delen.. en röd mot två svarta. Tjugo minusgrader mötte mig på vägen ut till veden och i en kullerstensstad några timmar senare insåg jag att täckbyxor hade varit bättre än tights. Lurviga vantar åkte av och på medan frostiga nu blev till frusna sekunder.





En halv paj och trängsel i syskonen Kullzens lägenhet, kaffe med en vän medan mammans hår blev kortare. Det blev förresten min lugg också när jag hämtade henne. Fyndade stort och kom hem med skor som ska ta mig runt sjöar i vår och fler böcker som jag vill läsa men aldrig läser. Det blev en grape också.. en röd.







Imorgon en ny dag mellan aftnar. Tänk om jag skulle försöka läsa en bok då...

..och från oss alla till er alla



Insnöade i en by. Snopet men julefridsaktigt på något sätt. Nu håller vi elden vid liv och tar på oss julklappsstrumporna innan vi besöker tomtar och troll. Ha en ritkgt fin afton ni kajbesökare. Drick mycket glögg, öppna era klappar långsamt och ge er bara ut på vägarna om ni har bandvagn.

Midvinternattens köld är hård

Nu är det svalt för både får och människa. I mitt oisolerade hus får man hålla sig i mitten av rummen för att inte förfrysa och täcken av dun kräver sällskap av ylle. Men det är så vackert att man blir tokig...





Igår kom mamman med ett försenat flyg och imorgon eftermiddag går jag på två dagars julledighet. Som jag önskar att det vore två veckor istället.. minst. Hur mycket jag än uppskattar mitt arbete hade jag behövt en jullovsjul med pyjamasdagar och bokfrosseri, med varm choklad efter iskalla promenader och en klocka utan batterier.

Nåväl.. nu muntrar vi upp oss med Brynolf en stund innan mer ved ska hämtas ute i den kalla natten.


Spår från ett år



I Nikodemus salar



Jag visste inte om jag skulle börja gråta eller om jag bara skulle falla ner på knä mitt i altargången. Vi skulle egentligen bara söka värme i den vackra kyrkan när vi helt plötsligt blir omfamnade av Messias. Få saker kan fylla mig med en så stark känsla av kärlek som musik kan göra och Händels snart 270 år gamla toner fick hjärtat att svämma över. Vi hade klivit rakt in i repetitionerna inför söndagskvällens konsert och jag ville aldrig gå därifrån...

Men jag hade täckbyxor och en hund i en kall bil så jag tände ett ljus för alla de jag saknar och gick sedan motvilligt ut i den tredje i advent. Nästa år har jag biljett och klänning.




En del av den som är jag



Det börjar bli en vana att gråta sig igenom filmer men igår gjorde det ont när tårarna rann nerför kinderna. En del av min historia berättades i spelform och helt plötsligt tog luften slut i mina lungor. Skälvande rötter under flämtande livsandar då jag påminns om hur mina förfäder genom hela historien fått se sin kultur, sin mark och sin livsstil marginaliserad. I Sverige vet vi mer om Nordamerikas indianer än vi vet om vår egen ursprungsbefolkning. Kommunerna använder sig av samisk kultur i marknadsföringssyfte samtidigt som man åsidosätter våra rättigheter. Dagbrott, järnvägar, sandmagasin... vi plöjer oss in i renbetarland och slår upp stängsel i en tidigare orörd mark. Llängs de vägar vi människor byggt bromsar de stora lastbilarna inte ens in för den skock renar som snart ska ligga skadade och döda efter vägkanten. Föraren i bilen efter kommer med största sannolikhet påstå att samerna förmodligen manat ut renarna på vägen för att få pengar för dem...

Min pappa hämtar skadade, utmattade ibland utmärglade djur på pulka i skogen. Hemma på gården matar han dem med renlav som han samlat in under sensommaren och betalar dyrt för mediciner som ska hjälpa dem att bli friska. Han pekar på en gammelvaja och berättar om hur många kalvar hon fött genom åren, om den där  bistra vintern som höll på att bli hennes död och jag vet att han har mängder av liknande historier att berätta om flertalet av de individer som nu stödutfodras två gånger om dagen. När polisen ringer stelnar han till.. fler döda renar.. han vänjer sig nog aldrig. Nere i Småland hör jag ett eko från norr när en vän konstaterar att det nog är bra att samerna inte får full ersättning för de renar som andra människor dödar. Efter en stunds samtal är avlägsna röster tystade av kunskapen och jag tänker att de onda orden alltid når så mycket längre än de goda. 160 mil i det här fallet..



.. och filmen? Ja det var den
här.

Snöliv

Igår vaknade jag innan klockan slagit fyra och fick konstatera att man hinner med väldigt mycket sådana dagar... man somnar väldigt tidigt också för den delen. COPE-utbildning i Kullerstensstaden och koftköp på lunchen. Boxning och personalfest innan jag slocknar i fjorton plusgrader.

Lördag i en by och mer snö över det vita landet. Klipper bort hår mellan Vildas tassar och askar ur kaminen medan jag konstaterar att också människoben är i behov av rakning. Hittar recept på pepparkaksscones och beger mig in till den stora staden för en stunds proviantering. Fikon och dadlar vilar sig mot mögelost och blodapelsiner i den påse jag bär ut från affären. Ett ägg går sönder och lämnas kvar på en handikapplats. Grisöron reas ut för 19kr påsen och jag tänker att det nog har ett samband med alla de skinkor som det snart ska bres senap över.

Pulsande promenad runt en udde. Varmt kaffe under skummande mjölk. Ett gott lördagsliv i en snöfylld värld.