Paul Potts

Jag ser klippet om och om igen. Hjärtat svämmar över.

Länge leve den lilla människans storhet!


Ett test i min smak

H lotsade mig till ett ljuvligt, förmodligen fullkomligt sanningsenligt test och ja.. mitt testresultat har en viss inverkan till min positivism!

Det gäller alltså,
vilken kändis dejtar du? 10 skalfrågor där kandidaterna sorteras bort en efter en. Kvar står den kändisman/kvinna som passar en bäst.

Vem jag fick..? Åh mannen med de isblåa ögon jag en gång sett in i, han som fyller upp ett helt rum med sin blotta existens! Mannen med en svärfar jag snudd på avgudar ;)

Hans kvinliga motsvarighet, alltså den kvinliga kändis som passar mig allra bäst, blev varken Kristina Lugn eller Lill-Babs. Nej det blev en het, sjungande grekiska på 25 och med det kan jag konstatera att H och jag besitter vissa likheter....image24          image25
 

Helvetesmornar

image23

Det är verkligen TERROR att gå upp när klockan ringer om mornarna och i mitt stilla sinne så undrar jag om jag egentligen är gjord för nattjobb istället..? Har nu arbetat sex dagar på mitt "ordinarie andra-jobb" och jag vill bara grina när klockan ringer 05.45. Tre av mornarna har jag försovit mig.. känns inte som en bra statistik direkt.

Klockan på bilden (som finns att köpa på
http://vasastar.se) illusterar förvisso känslan dess ljud väcker, men den är nog ungefär lika effektiv som min mobil där snooz-knappen snart är utsliten. Oftast är jag inte ens medveten om att den har ringt en si så där 5 ggr (5 ringningar var 9:e minut.. klart jag blir sen!!).

Frågan är hur jag ska komma upp? Finns det klockor som injicerar koffein?

Att följa sin längtan...

Söndag morgon kom jag hem efter mitt sista nattpass. Trött, på gränsen till medvetslös, släpade jag upp mig för trappen till sängen på övervåningen. Jag hängde för den svarta filten över fönstret, jackade ur telefonen och sa godnatt till Vilda som kommit och lagt sig nedanför sängen. I vanliga fall brukar jag somna så fort huvudet nuddar tyget på kudden, men den här gången låg jag vaken. Efter tjugo minuter med ögonen stängda och tankarna vandrandes stod allt så klart.. självklart skulle jag ta upp mitt ankare och åter ge mig ut över vattnet, ut till den vackraste av öar och till den vackraste av hemkomster.

image21

När jag bara någon timme senare satt i bilen på väg upp mot Oskarshamns färjeterminal istället för att sova var jag både förvånad och lyckorusig. Frihet är så vackert, det vackraste i livet. Det finns ingenting som ger mig så starka och påtaliga frihetskänslor som när jag ger mig ut över haven. Skummande vatten, saltstänk, svävande måsar, luft så ren så det kittlar i flimmerhåren. Målet.. en ö där magin ligger som ett skyddande täcke över atmosfären, en ö som är så vacker att jag vill gråta.

image22

Två dygn senare är jag hemma igen. Förundrad över att det känns som om jag varit borta i en halv evighet. Vi pratade om det på väg mot färjan idag, H och jag, om hur två dagar kan kännas så långa trots att tiden gått allt för fort. Hemligheten måste ligga i att varenda minut tillbringades i nuet, att alla intryck noterades och upplevdes. Ön har den inverkan på en tror jag, den spetsar ens sinnen och skalar av allt det som annars ligger som en dimma runt ens egen sfär. "Du vet lyckan är för enkel för att vi ska förstå den" som Ulf sjunger i sin Naken nedför gatan. Det är nog så och jag gläds av att under två dygn just förstå det enkla....


Längtan

image20

Fukt

Trots åska och skyfall så ligger luftuktigheten som en kvalmig hinna runt syremolekylerna. Svetten rinner så fort man rör sig, håret känns skitigt bara några timmar efter att man tvättat det och allt känns ofräscht i denna tid av rötmånad. Det är nästan så jag längtar efter frost och isklar luft. Det blev ingen sommar i år, inte på något sätt. I dagens lokaltidningar finns annonser om skolstartstider och allt känns bara overkligt.

Min hyresvärdinna berättade att hennes syster plockat 675 sniglar i trädgården. Usch!

19:47 Det kom just en kvinna och knackade på. Hon hade en hund med sig som var förbluffande lik min. Nu visade det visade sig vara just min Vilda som slitit av sin löplina och beslutat sig för att följa med den okända kvinnan på promenad. Ooops!

Nu åker jag och jobbar min sista natt.

160710-2

Vad är det som händer?!

Aftonbladet idag
Idag vill jag bara gråta över mänsklighetens omänsklighet. Jag läser
Aftonbladet på nätet och får fysiskt ont i hela bröstkorgen, som om luften inte riktigt orkar tränga sig ner till lungorna. Nu ska utbrändhet inte längre anses som en reell sjukskrivningsorsak, vilket i sig inte bara är skändligt utan också rent farligt. Socialstyrelsen och Försäkringskassan har slagit ihop sina "kloka" huvuden och dragit upp gemensamma riktlinjer för hur de ska sänka kostnader och därmed kanske få en guldstjärna på Reinfeldts kontorsvägg. Logiken ligger stick i stäv med Hollands narkotikapolitik, när problemet blir för stort så legaliserar man. När kostnaderna blir för stora för en grupp människor som drabbats av samma lidanden så beslutar man således att det inte är ett godtaget lidande och därmed är problemet löst. DN har en något fylligare artikel där vi kan läsa att man KAN tillåtas en sjukskrivning på max tre veckor, men då ska orsaken vara svår sömnlöshet dvs sjukskrivningsorsaken en helt annan än grundorsaken.

Vad som snärjde åt mina luftvägar ytterligare är när jag läser kommentarerna till Aftonbladets artikel, där ser jag oerhört många uttalanden som inte bara visar upp sin okunskap kring mänskligt varande och samhälleliga villkor, utan också en brist på förståelse, humanism och framförallt en oändlig avsaknad av ett varmt hjärta. Vad är det som hänt med människan?

Jag scrollar ner på sidan, läser att bloggandet blivit ett utmärkt sätt att marknadsföra sig själv (Cit: Bloggkändisar föds. Blogginlägg skapar debatt. Bloggen bli en hjälp i tillvaron och en bra kanal för marknadsföring../..En vass penna kan leda till succé. Okända män och kvinnor får plötsligt en helt ny karriär som profiler på nätet). Gårdagens nattliga tankar får sig ytterligare en skjuts framåt... en scen där stjärnor föds, ett sätt att bli sedd och bekräftad. Nåväl.. det var inte det som fortsatte uppröra.

Under blogg-artikeln länkar man till Sveriges just nu mest lästa blogg, Alex Schulmans. Jag klickar på länken och återigen tar luften slut omkring mig. Kl 12.13 idag har han publicerat ett inlägg om Anna Book, ett föraktfullt och förkastligt sådant som inte har någon annan avsikt än att häva ur sig osmakliga elakheter på en annan människas bekostnad. Det har redan ramlat in 83 kommentarer där skrämmande 40 av dem är uppmuntrande hejarrop av människor som tycker att mobbning är underhållning. Vad är det som har hänt med människan?

Att våra kvällstidningar för längesedan passerat gränsen för värdighet är måhända ett uttryck för att våra medbröder och systrar inte längre känner något värde i sig själva..?

160710-2

På besök hos grannarna

Lektion 1 - Hästen
Vi har tema djurträning denna månad. Efter fem dygn i ett katthus blev det synnerligen uppenbart att min hund behöver impulsträning. Idag blev det grannen "Hästen" som fick stå ut med att vara försökskanin. Det gick väl si så där. Vilda doftde på nosen, skulle slicka den lite i mungiporna men när hon insåg exakt HUR stora mungipor det var tal om ville hon bita i dem istället. Nåväl.. vi har nästa lektion imorgon.

image18

Bloggar och grafitti
Förra vintern när jag satt på tunnelbanan mellan Alvik och Medborgarplatsen började jag fundera över uttryck och dess former. På varje ledig betongbit (eller trä, plast, stål...you name it) trängdes dessa små meddelanden, dessa underskrifter och ställningstaganden. Ibland bara en en omformulering av ett namn skrivet med tjock, svart spritpenna. När vi just lämnat Gamla stan och körde bron över Stockholms ström fick jag se att någon skanderat ut sitt budskap genom att pulsa i snön över isen och på så sätt forma gigantiska bokstäver. Förgäves har jag sökt i minnet var som egentligen stod där. Tror det var bara ett ord, kanske bara ett namn. Kanske var det ett hemligt meddelande till någon speciell eller en uppmaning till alla som passerade ..? Jag vet att jag funderade vad det är som är så starkt i människan, detta behov av att finna en orörd plats att sätta sitt märke på, att få uttrycka sin mening om det så är i tinande snö.

Nu, nästan ett år senare, tar jag upp och leker lite med den tanketråd jag hade där och då.

Ofta diskuterar H och jag över fenomenet med bloggandet. Hur det kan komma sig att så stor del av vår befolkning, inklusive vi själva, väljer publicera delar av sitt liv på nätet? Förmodligen finns en av sanningarna i att det här finns ett sätt att se och synas. En möjlighet att få dela med sig och veta att det faktiskt finns någon där ute som ser just mig, som dessutom är intresserad av vad jag har att säga. En blogg är som ens egen anslagstavla där man kan sprida sina budskap, ett bestående emblem från en varande individ och en försäkran om att på något sätt lämna spår efter sig. På samma sätt som grafittimålarna har sin arena har bloggarna sin. Genom funktionen att lämna kommentarer skapar man dialog, man ger ris och ros (rosorna är betydligt mer frekventa) och likt grafittikulturen skapar man en scen tillsammans där man intar roller som aktör och hejande publik på samma gång.

Menar jag då att bloggandet är en laglig och måhända mer sofistikerad form av grafitti? Tja varför inte..? Jag tror att incitamenten inte ligger speciellt långt ifrån varandra i vart fall. Jag tänker bara på skillnad mellan stad och landsbygd. Här på landet finns ingen grafitti, inga tags och inget klotter. Visst, vi är otvivelaktigt inte så många som bor här i bushen, men kan avsaknaden av div offentliga uttrycksformer också bero på att här blir alla sedda? Varenda bilist som kör förbli vinkar glatt, människor du inte känner vet vad du heter och det finns en form av socialt skyddsnät på landsbygden som inte existerar ens i en mellanstor stad. Det vore oerhört spännande att se någon form av procentuell skillnad mellan frekvensen av bloggandet i förhållande till storleken på orten du bor i...

Nåväl.. bara tankar en klibbig kväll i augusti där syrsorna spelar och paddorna frodas.

image19