Rött, svart och ompackning

Efter en synnerligen god natt i egen säng lyser så solen över två- och fyrbenta och medan kläder tvättas har vi andats i den tillvaro som är vår. Nu ska nya väskor packas och så snart jag bestämt mig för om jag ska ha den röda eller svarta klänningen så rullar den blå bilen igen. Den här gången ger vi oss av till en ö i närheten, till de finaste tjejerna, det godaste vinet och till Borgholms vackraste hus. Jag älskar att ha vuxensommarlov.


550 mil senare

..har jag:
  • sett galet mycket asfalt
  • träffat människor jag träffar allt för sällan
  • lyssnat på en bok och åttahundra sånger
  • skickat fler sms än varesig vägverket eller mamman skulle vilja veta
  • ätit fantastiskt god mat
  • tankat för astronomiska summor
  • blivit tokless
och vi är två som är glada för att ha landat i en Bullerby igenUppdatering 22:46 Det är mörkt här på kvällen. Skumt.

I blåbärslandet

-smaka, det är jättegott. Hör jag treåringen i världens sötste grodklänning säga till min hund, samtidigt som hon sticker fram ett blåbär under nosen på henne. Vilda sitter framför, högre än prinsessan själv och visst äter hon blåbären, trots att jag inte alls tror att hon tycker att det är så gott.

Barndomens bästisar har fått hund och barn. Nu är dom också bästisar.Efter några ljuvliga dagar bland vågtakter vid havet är jag tillbaks i civilisationen. Från köket doftar nygräddad cibata alá morbrodern och snart ska hund tvättas ren från rester av fjällens myggolja. Imorgon börjar färd mot söder och till ett Bullerby-hem jag tots allt börjat sakna lite nu.

Efter hemkomst från fjäll fick det bli besök på det lokala sjukhuset för stelkramp, omläggning och antibiotika till fötter där det förmodligen frodades stafelykocker i öppet kött. I drygt sju av milen har jag gått med öppet kött i hälarna och jag är synnerligen förundrad över att jag inte bara fixade det, utan faktiskt inte for så oerhört illa av det heller. Det kanske är så det fungerar när man verkligen måste göra något? När det liksom var menat..? Nu är dock fötter på läkningsvägen och snart kan jag snöra på mig joggingskorna och lägga in en växel i upptrappningen inför tjejmilen den 30 augusti.


Dag 6: Singi-Kebnekaise (och Nikkaluokta)

14km, Höjdskillnad: +120m, -150m   (19km, Höjdskillnad -220m)

Vaknade långt innan tuppen och bestämde mig för att packa ihop och ge mig iväg i ottan. En grym stigning inledningsvis fick fötter att skrika och puls att rusa och när jag slutligen kom upp där bland molnen började det att regna.En knapp mil från Kebnekaise tog jag fram mobilen för första gången på dagar och sittandes på en regnblöt sten ringde jag hem till både mamman och pappan för att berätta att mina fötter förvisso ser ut som köttfärs, men att livet sällan varit bättre ändå.  Glada föräldrar fast pappan höll på att svimma av köttfärs-informationen dock...I  stunden nedan når vi äntligen Kebnekaise fjällstation och jag vet därmed att mina sista steg är gångna då jag ska göra mina vänner sällskap i helikopter ner till Nikkaluokta. Jag vet inte riktigt hur känslan kan beskrivas.. eller om det ens tillåter sig göras. Stolthet blandad med ett visst mått av sorg över att det nu nästan var över. En lättnad över att ha klarat det, ett rus av allt jag var uppfylld av. Jag har gjort mitt livs vandring och tagit steg långt mycket längre än vad som är mätbart. Aldrig vill jag vara utan en enda sekund, aldrig kommer jag att glömma att det enda som egentligen är viktigt i livet är att försöka leva lycklig...och min vandrande vän. Min fyrbenta och håriga stolthet som förmodligen sprungit fyra gånger så långt som mig och varit fem gånger tröttare än mig, ja hon har nu åkt alla fordon som finns att åka för en hund förutom spårvagn. Utan att blinka hoppade hon in i helikoptern, la sig på golvet och sov sig igenom den sex minuter långa resan över naturens egna konstverk.Jag är ödmjukt tacksam för alla er som funnits med innan, under och efter detta äventyr och som på olika sätt bidragit till att allt det här blev möjligt.

Tack.. stort TACK

Dag 5: Sälka- Singi

12 km, Höjdskillnad: ca -100 m

En sällsam morgon mitt i allt det vackra och nog funderade jag en stund över hur det fortsättningsvis skulle vara att stirra ner i ett handfat av porslin när man borstar tänderna istället för att blicka ut över fjällen..Idag var den enda dagen jag hade sällskap hela etappen, dagarna innan har jag antingen gått helt ensam, eller haft sällskap en del av sträckan. Det blev en lättvandrad dag där humör och ork hölls uppe av människorna längs vägen och av allt det vackra vi gick omkring i.  Funderade en stund på att ta "genvägen" ovanför Singi och därmed fortsätta direkt mot Kebnekaise, men insåg att jag varken hade bråttom eller lust till det.De sista kilometerna fram till Singi var däremot, och av en anledning jag inte riktigt förstår, bland de längsta någonsin och i min beslutsamhet om att komma fram fick jag betala en stortånagel i pris. Skor blir väldigt små när man har bråttom i nedförsbackar...Bland det sista min pappa sa innan jag åkte var att jag aldrig skulle slå upp mitt tält i en dal, eller svacka då smätvatten och regn lätt gör marken rå och kall där. Kvällen innan hade jag inte haft mycket till val och vis nu också av erfarenhet letade jag nu upp en högt belägen plats, medan mina vänner följde instruktioner om att tältplatserna fanns nedanför stugorna.

Så jag såg mig omkring och hittade ganska snabbt en bra plats där ett grönt tält en stund stod uppställt, det kom dock att visa sig att jag parkerat mitt tillfälliga hem mitt på helikopter plattan...


Dag 4: Tjäkta- Sälka

12 km, Höjdskillnad: ca +150m, -300m

Jag trodde jag skulle bli galen på Vilda då hon kastade sig på rygg och åkte kana över snön, vilket givetvis medförde att väskan for på trekvart och platsgaffeln spetsade påsen med dagsransonen med hundmat, vilken därmed for ut över hela väskan. Yr och lycklig.. för att inte tala om snöig, fick Vilding en uppsträckning och prat om vad det innebär att ha ansvar för packning.

Sedan plumsade vi i snö.Under snön fanns det vatten.. ibland enorma mängder vatten och tanken ligger väl inte långt borta att även personen på rad sju i "fjäll-loggen" erfarit detta...Den "belöning" som väntade efter den branta nedstigningen från vandringens högsta punkt var verkligen bedövande vacker. Dessvärre ramlade jag i en jokk någonstans efter vägen och fick vatten ner i skorna, något redan avskavda fötter inte direkt mådde bättre av. Men att allt ont för något gott med sig fick jag konstatera då mitt fall flyttade en höft på plats igen.Framme vid fjällstationen i Sälka blev det sedan efterlängtad bastu tillsammans med härliga damer från halland som nakna sprang ut och doppade sig i fjällkallt vatten. Efter en delad burk konserv-köttbullar (förmodligen det godaste jag ätit) blev det nästan vinst i Yatzy och en fin kväll bland fina människor... och inne i ett tält låg en trött hund.


Dag 3: Alesjaure- Tjäkta

13km, Höjdskillnad: ca +220m

Vaknade av ett stilla regn som smattrade mot tältduken och förstod att det var dags att packa ihop och ge sig iväg. Tyvärr slarvade jag och hoppade över frukosten, något som kom att straffa sig i form av energilöshet, köld och lipfärdighet under dagen.

Idag var också dagen för det första riktiga vadet över iskall jokk och efter moget övervägande bestämde jag mig för att ta av mig kängorna och vada i sandaler. När jag satt och torkade fötter och bytta bandage (jo då, skavsåren hade börjat visa sig redan då) fick Vilda plötsligt syn på en ensam kvinna, tvekandes på andra sidan jokken.  Så rusade hon iväg och lyssnade inte alls på mina arga rop om att hon skulle komma tillbaks. Förundrad ser jag henne springa tillbaks över jokken och sedan fram till den tvekande kvinnan. Vilda gör henne sedan sällskap upp mot strömmen innan hon viker av och för kvinnan över jokken på det ställe vi passerade, sedan rusar hon tillbaks till mig och sätter sig vid min sida.. som om ingenting hänt.

Den tredje dagen var en tung dag. Min höft flyttade sig någon millimeter och fick varje steg att bli en plåga. Smärta, tillsammans med regn och kyla lockade mig därför till en natt i en varm säng på fjällstationen istället för en kall madrass i ett tält. Vilda kastade sig in under sängen och jag fick bokstavligen dra ut henne igen för att befria henne från väskan som fortfarande satt kvar på ryggen. Sedan sov hon så hårt att tassarna sprang i luften, medan jag åt potatismos och renkött i ett kök i närheten.

På morgonen väcks jag av en danska som letar sina strumpor, föga förvånande hittar vi dem under en schäfer...


Dag 2: Abiskojaure-Alesjaure

22km, Höjdskillnad: ca +330m, -40m

Fjällsjön låg helt stilla den där morgonen i Absikojaure då jag hämtade vatten till gröt och kaffe och allt var så där andäktigt vackert att man just där och då förstår att man upplever något större än stunden kan ta in. Tält in i väskan, sovsäck ihoprullad och torra strumpor på fötter, därefter avfärd längre in mot det orörda och upp i bergen... och upp blev det. Galet mycket uppför faktiskt. På nedanstående bild har jag gått i två timmar, med början från foten av den sjö som syns långt där nere. Senare i backen blev jag upphunnen av unge herr D och vi gjorde sällskap någon mil. Ibland gick vi i tystnad, ibland pratade vi om framtidsdrömmar och livstillvaro. Två främlingar som hittade gemenskap i ett nu. Tack för ditt sällskap D, och tack för din omsorg om mina fötter och mitt (eller snarare min brist på) näringsintag.Vid Alisjarvisjön kunde man ta båt och därmed spara in någon timmes vandring och ge fötter välbehövlig vila. Det var inte ett svårt val att hissa den signalerande sameflaggan för att därefter sätta sig på en sten, äta tranbär och nötter och vänta på ljudet från en båtmotor.Framme i Alesjaure lufsade Doris omkring som en stor, brun drottning bland bergen och på klippor av sten mötte jag för första gången de två vandrande vänner som kom att ge dessa dagar av guld ytterligare skimmer omkring sig. Som brukspartoner stod de där och jag visste nog redan där och då att det var "mina" grabbar jag mött, Herr "oh you have Foppa-toffels" och Mr "allt som finns att köpa ska jag ha och jag ska dessutom ta med det till fjällen", visade sig vara skimrande diamanter som delade min väg från och till under färden.Det är svårt att hitta en vackrare vy att blicka ut över från en tältplats i världen. Mitt i natten rullade jag upp tältduken och låg och blickade ut över det som tog andan ur mig. Sedan somnade jag och drömde om något vackert.


Dag 1: Absiko-Abiskojaure

13 km, Höjdskillnad: +105 m

När någonting är sant så upphör allt annat att spela någon roll. Lite som när livet lägger sig till ro. Så tror jag att känslan var där på perrongen i väntan på tåg mot norr.

Fransmän i drivor, en kvinna från Bombay som längtade till Svenska fjäll och en lurvig lokförare.. alla på väg mot något eller kanske någon. Lokföraren berättade hur han en gång släppt av en vänlig Engelsman i Abisko som glatt gick iväg mot Kungsleden i lågskor och paraply. Indiskan vinkade efter mig för få dela ett nu med någon då fjällen reste sig i horisonten och Fransmännen fanns överallt, hela tiden och jag log.. hela tiden.Bara några meter in efter Kungsleden hör jag ett par säga att det är nu snart som all mobil täckning försvinner för att inte komma tillbaks förrän i Keb många dagar senare. Passar på att meddela mamman att min tystnad inte ska oroa och stänger därefter av all kontakt med omvärlden.Det är en förbluffande skönhet som möter redan vid de första stegen av alla de mil som väntar. Här är träden förtfarande höga, vattnet vilt och kallt från fjällens smältande snö och sjungande fåglar följer varje steg över vältrafikerade vandringsleder. Det är ganska tätt med människor här nära bebyggelse och kommunikationsmedel och många är dom som väljer att gå dagsturer på denna av Kungsledens början/avslutande etapp.Lite kändes det som om jag var med på Fångarna på fortet då den första hängbron skulle passeras, eller när jag skulle balansera på snudd på kilometerlånga spångar över fuktig mark. Vilda bara gick, utan att tveka eller ifrågasätta, precis som om tillvaron var precis så som den skulle vara även för henne... fast trött blev hon. Här den första tuppluren av det som kom att bli MÅNGA..Dag ett avslutades vid Absikojaures fjällstation där ett grönt tält restes, en påse frystorkat lagades och en lycklig människa och hennes hund somnade innan klockan slagt tio och där ordet ödmjukhet var det sista i vaket medvetande.

De första orden från något obeskrivbart

Så är jag tillbaks igen. Med trasiga fötter men ett helt hjärta.

Det kommer att ta tid innan allt lägger sig på plats och låter sig beskrivas med ord. Så mycket livsande som ska förvandlas till bokstäver, så mycket kärlek som ska förmedlas.  Det har varit fantastiska dagar på så många sätt. Så mycket intryck och känslor, så många upplevelser och vackra stunder. Jag har sett vyer som för alltid kommer att stanna på näthinnan och mött människor som kommer att bevaras i mitt hjärta. Men tills orden kommer lånar jag mina egna, lika aktuella nu som då;

Mars 2006
Frihet... storslagenhet.. oändlighet. Vet inte riktigt hur annars beskriva kalfjällets livsande. Vissa stunder är välsignade, oantastliga. Stunder som gör människan lite mer ödmjuk, förundrad, andlös.

Under tio mil har jag burit 20 kg på ryggen. I resten av mitt liv bär jag med mig betydligt mycket mer än så.

Tack..

Avfärd

Nu är det dags... Väskorna står packade, 8:38 går tåget mot Abisko. Kartan är med, liksom kompass och skavsårsplåster. Vi bär med oss mat för sju dagar, jag mitt och Vildan sitt. I några dagar ska fjällen bli mitt hem och i ett tält där uppe i norr ska jag andas in liv i kubik.

Hjärtat bankar med en styrka som nästan hörs. Det här är mitt äventyr, min frihet, min utmaning, mitt liv.

.. och de makalöst vackra bilderna är tagna av
Thomas, en vandrare av rang.

Värmda hjärtan i kylig tillvaro

Det är juli, högsommarmånad. Nere i Pite, 30 mil söder om Gällivare, tog en vän på sig sina fingervantar när hon skulle promenera med barnvagn häromdagen. Ikväll hade bingokontrollanten på Nunis-parkeringen både mössa och handskar. och när jag slängde ett ögonkast på termometern i helgen orkade den sig knappt upp över sju grader. Juli.. semestermånad.

Men även om den gångna helgen må ha varit kylig i sina temperaturer blev den varm i all dess innehåll när den blå bilen tog mig, mamman, moster M och den rabiesvaccinerade Vilda till vårt blå-vita grannland i öst. Under tre dagar har jag inte bara lärt mig dubbelt så mycket finska än jag kunde tidigare, utan också att kor med riktigt stora juvrar kan ha BH, att det finns Vodka på dunk och att man ofta blir bjuden på kaffe och bastu när man hälsar på i ett Finskt hem...!!

Den finska bastun är egentligen värd ett helt eget inlägg men natten är sen och morgonen kommer fortare än jag önskar så jag låter istället bilder berätta om traditioner och gemenskap, om kultur och ett arv att bevara.I den Finländska natten var vi på dans i paviljongen vid sjön och trots att jag inte kan dansa så dansade jag ändå. Här dansar alla, med glädje och med varandra. Tonåringen med sin mormor, pappan med sin dotter, vänner med vänner. Det är en ynnest att få vara mitt i allt detta, att för en stund bjudas in i Finlands själ och hjärta.

I ett annat liv ska jag bli Finsk.

Ondskan har vingar

...och dom finns i tusentals.

Jag blir verkligen halvt hysterisk av mygg... Skogstokig helt enkelt. Bokstavligt.
När jag vandrar i fjällen ska det inte finnas några mygg där, de får åka på blodsugarkonferans i Transylvanien eller nåt.