Skördetider

Konst i natten
Fredagskvällen bjöd på ihållande regn, kraftiga vindar och konst i den Öländska natten. Som ett glittrande pärlband syntes bilarna över den långa bron mellan fastland och ö, alla på väg för att uppleva alla de möjliga uttrycksformer i ljuset av brinnande marschaller.
Kvällens höjdpunkt blev även detta år Gråborg. Vilka än arrangörerna är så ska de ha all heder för alla fina initiativ de tar, allt från de duktiga smågrabbarna som dirigerade trafiken som proffs, via de gregorianska tonrerna vid S:t Knuts kapell till musikerna i flanellskjortor på höloftet.

image50

Pumpinvation
Idag lyste inte bara solen, utan även alla skyltar som meddelade att diverse campingar var fullbelagda. Den annars så höststilla ön blir under en helg i slutet av september en form av grönsaksälskarnas mekka.

image51

I påsarna som bars hem efter en heldag på en strålande ö fanns (givetvis) pumpor i alla dess färger och former. Några av dem gavs till min vänliga hyresvärdinna, en del ligger i den svart/vita skålen på bordet och andra väntar på att få placeras vid dörren så snart som en huttrande pelargon kommit in i stugvärmen.

Vid ett litet bord intill SLU´s forskningsstation stod två smågrabbar och tackvare deras otroliga företagsanda gick jag därifrån med en burk hemkokt äppelmos. Otroligt god men sockret snudd på knastrar mellan tänderna...

image52

Nu blommar vallmon igen på ön. Så här års får den dock inte sällskap av blåeld eller blåklint och alla fält blir lika röda som mitt hjärta är.

Du är min Idol Daniel

Onsdag i september

image47
En tillvaro just i denna stund
Novemberdimma ligger som tjock bomull över ängarna. Vilda ligger intill mig, hon har alldeles krullig päls efter dusch och doftar inte helt oväntat blöt hund. Brasan i kaminen tog sig aldrig riktigt och jag bestämde mig för att ta på tjocka strumpor istället. Grannen
Leo sitter på trädgårdsstolen och ylar efter sin familj som just nu är på Cypern. Jag flyr från städning in i datorns värld, väntar på att Idol ska börja och på min H som kommer imorgon.

Dagens "ta bort mig från denna dag- stund"
.. var när jag blev skogstokig på obstinata 10-åringar som är allt för kaxiga för vad de egentligen mäktar med och utan att jag hann blinka lät jag mig provoceras. Not so pedagogiskt.

Dagens "ooops vad höll jag på att göra nu"
Kom när jag hörde första signalen gå fram på telefonnummer 0200-212212. Ibland hinner hjärnan inte kopplas på innan fingrarna levt rövare över mobiltelefonens knappar. Hade de hunnit svara hade jag ångrat mig något oerhört samtidigt som jag hört mig babbla på för hela Sveriges befolkning om hur det var att flytta med flyg.

Förra året
Fick Vilda sitt livs första märgben och jag beklagade mig över att bara (!!) ha tre månader kvar av mitt friår. Nu är jag jublande glad över att få vara ledig i tre DAGAR!


Pump it up

image46

Aj.. aj.. aj. Denna dag går i träningsvärkens tecken efter 60 minuters muskelplåga igår. Jag kommer aldrig någonsin att glömma första gången jag hade varit på pump. Det var 1999 och dagen efter kunde jag inte ens sätta mig ner på toalettstolen utan hjälp. Den här gången är det dock något lindrigare, något jag är oeändligt tacksam för eftersom jag nu lever ensam.. Men visst får jag ta ledstången till hjälp för att ta mig upp för trappor och nog gnyr jag ynkligt när lägen ska förändras. Ack ljuva träning.. är jag smärtfri på onsdag kör vi igen!

Såg att Idol går ikväll trots att det bara är måndag. Har ni hunnit få någon favorit där ute i stugorna?


Förbannade skolkatalog

Så ska jag figurera i en skolkatalog för första gången sedan gymnasiet och det är ju kul OM det nu inte varit för att jag under morgonens trötthetsdimma helt förträngt att detta var dagen för fotografering. Big, big misstake

1. Man FÅR inte glömma att dagens look ska förevigas och finnas i varenda kollega och skolelevs hem för evigt.
2. Man får ABSOLUT inte ta på sig en tvärrandig tröja samma morgon

Summa summarium så sitter jag nu på en bild där jag ser tio kg större ut än vad jag redan är och dessutom helt ostylad med hår i behov av klippning och inte en tillstymmelse till varken mascara eller glans åt läppar. Ibland vore det roligt om man var liiite mer fåfäng.

Veckans vandrings ljudbok: Läckbergs "Predikanten" (i takt med mörkrets ankomst får jag nog överväga att byta ut alla dessa kriminalfall mot humoristiska böcker istället. Det håller inte att bli så rädd att man skriker så fort en människa visar sig)

Mommos flickflicka

image43

Då är det odiskutabelt. Det ÄR höst och som min morbror sa ifjol - jag är inte intresserad. Visst tycker jag om den här färgsprakande årstiden då naturen klär sig i varma färger och luften blir lätt att andas MEN då vill jag att den ska ha föregåtts av en sommar.

Rosenroten tycks hjälpa en aning, vad annat kan man säga när man betalat pengar för den. Men oavsett om det är en faktisk verkan eller en placeboupplevelse så har jag lite bättre koll på hjärncellerna nu. Helgen har ägnats till att måla om sovrum, putsa fönster med ättika samt åka fram och tillbaks till IKEA som en galning (det är fullkomligt livsfarligt att ha IKEA-katalogen liggandes på toalettgolvet). Trots flera besök på det stora varuhuset har jag ändå lyckats att köpa för få panelhängare till de gardiner som nu ligger halvsydda på köksbordet. Nåväl.. jag är glad att jag inte behöver åka till Älmhult i vart fall.

image44

image45

Tog med mig kameran ut på Vilda-vandringen ikväll och konstaterade att jag nu får börja ha reflexer på oss båda. Mörkret kommer fortare nu.. så fort att det nästan känns lite läskigt, men som förvandlar himlavalvet till ett konstverk.

Give me extacy

image41


Jag har nog aldrig upplevt en sådan mental trötthet som nu. Mina tankar vill inte riktigt fungera och blandar jag inte ihop dagar (eller månader) så lever jag i någon slags parallella världar och det kopplar oerhört dåligt där uppe i huvudkontoret. Nåväl.. jag mår himla gott i tillvaron annars så min tillfälliga demens får väl sakta lugnas bort. Passerade hälsokostaffären på vägen från sybehörsbutiken och smet in för att köpa ett paket extra strakt rosenrot.. får väl se om det fungerar.

En energikick som inte kan slås av så mycket annat är ju musik och en helt ny låt för mig att spela om och om igen är Summer Wine med The Coors och Bono... sjukt bra! Någon som kan tipsa om något lika bra i liknande takt och ton?


Vänta lite nu..

Slösurfar innan det är dags att sova och hittar detta...! Tjejen är 11 år... ELVA.. och hon får samtliga deltagare i alla former av tävlinga att blekna. Kanske är jag sen som vanligt.. jag brukar upptäcka diverse saker minst sex månader efter alla andra...Tillägg: Haha.. första
(andra) blogginlägget jag hittar om Bianca är från juli 2006. Tänk vad jag är snabb...

Vilda cykelfärder

Ungefär varannan dag tar jag med Vilda på cykeltur för att hon ska få motion som schäfern i henne kräver och för att själv få susa runt i allt det vackra. Vilda blir helt galen när cykeln hämtas från ladugårdens loge och sedan hon först försök bita i framdäcket några gånger så far hon iväg som en raket och jag har fullt sjå med att få henne att gå ner från galopp till trav. Efter den första kurvan lugnar hon dock ner sig och i maklig takt kombineras friskvård med själsvård.

image38
Som gigantiska blåbär kryllar de överallt. Efter den första frostnatten kan de plockas för att bli till den godaste av likörer.

image37
Denna stenrika, småländska jord.  Undrar hur många timmar av slit i åkerjord som gett oss alla dessa vackra stengärdesgårdar?

image40
Våra eleganta grannar som travar sig till ära och berömmelse

Underbara studieförbund

Hösten gör sig allt mer påmind, inte enbart i naturens växlingar utan också i brevlådans dagliga skörd. För ett tag sedan låg Studieförbundet Vuxenskolans kurskatalog i min tvestjärtsinvaderade postbox. Jag har alltid uppskattat dylika verksamheter och därför kastade jag mig som vanligt in i detta otroliga utbud av kurser som erbjuds. Här finns cirklar för den som vill lära sig slå in kreativa paket, för de som vill förkovra sig i Carl von Linné kunskap eller de som vill lära sig att läsa gammal handstil. En kurs heter "Data för skrämda nybörjare" och på en annan kurs läser deltagarna Emely Brontes "Whuthering heights" på orginalspråk. Men ljuvligast av allt, kursen "Min mobiltelefon" med undertexten; Vi lär oss ringa och sms:a på våra medhavda mobiltelefoner. Kursen ges vid tre tillfällen och omfattar sammanlagt nio timmar. Kan man annat än älska studieförbund!? Hurra för att ni finns, för bredden och mångfalden.

image35


Klockan är 20:05 och det börjar bli mörkt. Har tiden någonsin gått så fort mellan vår och höst? Idol har nyss börjat och om tolv sekunder skäms jag för människors brist på självrespekt, lider med krossade drömmar och får ståpäls när det helt plötsligt står en människa i Tv-rutan som berör mig långt in i mitt musikälskande hjärta. Nästa vecka börjar det som är riktigt bra dock...

Psst... På tal om cirklar. När Gällivare fick sin första rondell gav PRO (?) en kurs med namnet "Ratta Rätt Runt". Lovely!

I ett hus här strax breve

En bit bortanför ängarna ligger detta övergivna hus. Gardinerna hänger fortfarande bleka i fönstren, en prydnadssak står på fönsterbänken tillsammans med en lampa. Varje gång jag går förbi så blundar jag en stund, försöker att där bakom stängda ögonlock skapa mig en bild hur livet tedde sig på den tiden där fanns liv på gården.

image32

Jag tror att det hos de flesta människor finn en längtan tillbaks till det som en gång var, ibland tom utan att ens ha varit där. När jag för några år sedan läste Fogelströms stadsserie kom jag på mig själv att vilja leva där i berättelsens atmosfär och miljö. Det förbryllade mig en aning. Huvudkarraktärernas liv är knappast avundsvärt med dess ständiga kamp för överlevnad. Jag tänkte först att det måste vara en sjutusan till författare som kan berätta på ett sådant sätt att en 2000-tals människa vill leva i missär och fattigdom, och visst är Fogelström en enastående författare men sanningen stannar nog inte där.

image33

Nej jag tror att det är själva målet, att ha en så självklar uppgift i livet och i den lägga hela sin själ. För även om tillvaron i många avseenden var slit, kamp och förtvivlan så fanns där trots allt ett givet kryss på sin livskarta. Ett kryss som inte flyttades, som delades med människor i ens omgivning och som förenade människorna. Dagens individualistiska samhälle har förlorat något lika fundamentalt som en människas grundläggande behov.

Tänk om vi kunde ställa dörren på glänt mot det som en gång var...

image34

Tankar i den sena kvällen.. nu ska jag ta med mig min hund upp till övervåningen och fundera över vilka positiva adjektiv som börjar på bokstaven J...

Barn är jordens levande blommor

image29

Skolgårdarna på bilden ovan påminner om de platser jag vistades under rasterna under mina skolår. Asfalt och betong. Någon liten rabatt, några träd och lekställningar.

På "min" skola har vi en skolgård som alla barn drömmer om och som åtminstone skulle få barnet i mig att aldrig vela gå in från rasten. I anslutning till skolgården finns dessutom en vidsträckt skog där eleverna tar sina dagliga (schemalagda) promenader, har vissa gymnastiktimmar i eller förlagda ämneslektioner i. Skolan jag arbetar på är miljöklassificerad och profilerar sig som en hälsoskola. Massage står på schemat, allt återvinns (alla klasser har en egen kompost som eleverna sköter), fruktstunden är ett dagligt inslag och skolgården är ett oändligt landskap där leken aldrig tar slut.

image30

Om lärarna också haft jobb så hade inte barnen haft någonstans att vara. / Hanna 7år
(ur Gud som haver barnen kär har du någon ull)Konflikthantering

Vi fortsätter lektion 2- Hunden

image28

Fast det ser betydligt värre ut än det var...och Vilda är inte den best hon ibland försöker vara. (Läs: Mitt "barn" är det minsann inget fel på)

Landsbygdsromantik

Stod ute på gårdsplanen och pratade med min hyresvärd när tre bilar kom körande efter varandra på vägen intill.
-Det har nog varit bröllop, sa husbonden.
Jag höjde på ögonbrynen.. tre bilar på samma gång betyder alltså att det varit bröllop i kyrkan uppe på backen..?! Var inte det lite långsökt?
Men så rätt han hade.. en stund efteråt kom det så många bilar körande att även jag fick inse att det var något stort på gång. Kort därefter hördes travande hovars slag mot vägen och de nygifta tu passerade vår gård. Vackert!

image28

Lektion 2- Hunden

image26

Vår granne Leo och Vilda har varit vänner sedan vi flyttade in. De båda ungdjuren är av den olydigare sorten och deras ägare har många gånger svurit ramsor över allt otyg de båda hittar på tillsammans. Idag skedde dock ett smärre mirakel då jag fick stopp på Vilda när hon var på väg att rusa över ängen med sikte mot Leo. Som belöning fick de leka senare och sedan bjöd husbonden på färska älgben.