Babar baklänges...

Den absolut godaste pajen

Till pajdegen
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1/4 dl vatten

Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 1 tim.

Fyllning
50 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
100 g mandelmassa
rivet skal av ½ citron
300-400 g rabarber

Smält smör och rör ner sockret. Vispa ihop äggen lätt och rör ner även dem. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar (får INTE koka). Ta sedan krämen från värmen rör i grovriven mandelmassa och citronskalet. Vänd ner den skivade rabarben i krämen.

Klä en pajform med degen. nagga i botten och slå över krämen. Pajen gräddas i 220-225°c, i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.


Hellström sjunger från ovanvåningen och jag ska snart snava upp för trapporna med nykokt rabarberkräm med kall mjölk (tack för det von Pettsson) och en rastlös hund i hasorna.

P.S. Fotbollsmänniskan i P1's Sommar var verkligen en fotbollsmänniska...

Kommentarer
Postat av: SB

Lennart Johanssons sommarprogram var intressant ja..

När degen står 1 timma i kylen...är det då man ska göra fyllningen och hur lång tid tar det att göra den?

Det låter oerhört gott med den där pajen men är det inte ett osedvanligt komplicerat recept?

2008-06-24 @ 20:35:14
Postat av: Ellinor

SB: Johanssons Sommar var dötråkig.. ingenting annat. Fyllningen tar inte så lång tid att göra (typ tio min)och borde vara en piece of pie för en sockerbagare av rang.

2008-06-24 @ 21:31:20
Postat av: von Pettson

Rabarberna var välförtjänta och jag hoppas att du stog ut med alla konstigheter som eventuellt följde med på köpet.

2008-06-25 @ 02:02:23
Postat av: Ellinor

von Pettsson: Vissa konstigheter uppskattas mer än vanligheter :)

2008-06-25 @ 09:38:03
Postat av: Sanna

Den pajen har jag gjort! Underbart god och strålande enkel!

2008-06-25 @ 20:25:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback