Polarvinterns kyla

Ibland är det så kallt här uppe att till och med träd och lyktstolpar fryser...


På toppen av världen

.. nåja, men på den högsta toppen i min omedelbara närhet i vart fall då jag tog med mig mamman och Vildan ut på lågfjällsvandring i kvällssolen. Övningsfältet har bytt skepnad och de täta trollskogarna runt Bullerbyn är nu ersatta av lite öppnare vyer och helt andra höjder.

Högst där uppe finns "Åke på toppen", eller Toppstugan som den också kallas, och utanför en parkering i lite annorlunda tappning...Sakta men säkert börjar allt läggas på plats. Pappan hade godheten att köpa mig en ryggsäck som sitter som en dröm på min rygg, idag hittade jag de perfekta ullstrumporna och sent ikväll fick jag besked om att jag får låna en digital systemkamera av en vän. Tacksamhet är ett bra ord..- Här har det gått många lögnare, sa mamman när hon parerade mellan oändligt många stenar längs leden. Frågande tittade jag upp på henne och hon förklarade då att Gud slänger ner en sten i skallen på den som ljuger. Min mamma vet  mycket saker.Det är dit vi ska... där borta i fjärran finns de stigar som människofötter och hundtassar snart ska vandra på. Klockan och hjärtat tickar.


...och Ulf då? jodå, hans ögon var lika vackert blå som alltid. Dahlbäck lika ljuvligt hängiven och Markus lika smittsamt leendes. "För alla kvinnor med ögon som fjällsjöar" gav han den fina "I kvinnors ögon" och den stunden bevarar jag där inne i trakterna kring hjärtat. Men annars en sommarfestivalspelning likt så många andra och flera mil ifrån de där magiska stunderna inne i en mörk lokal där svetten rinner efter ryggraden och luften vibrerar. Igår var ingen Club Zebra och ingen Tyrol. Å andra sidan var det ingen som påstod att det skulle vara det heller...


Elva landskap senare

Vi har ett långt land. Ett vackert land, men ohyggligt långt sådant. Å andra sidan ger långa länder många upplevelser och vackra är alla de skiftningar som elva olika landskap har att bjuda på. Som här.. vid höga kusten, sjutton timmar efter starten från Bullerbyn.Ytterligare mil och timmar senare skickar jag ett sms till en kär vän. Jag slinter dock på knapparna och när jag sedan läser vad jag skickat iväg ser jag att där står..
- mindre tio lik kvar nu, är helt slut.
Det skulle givetvis stå mil och inte lik och jag fick till svar att jag ska sluta mörda mig genom landet. Ibland gör en enda feltryckning stor skillnad.

Jag hade däremot angenämt sällskap med mig på resan. En vänlig själ hade skickat mig en fyra cd-skivor av något som jag klassar som poesi.. eller varför inte magi.

"Skruva ner vardagens ljud så infinner sig först tystnadens lättnad. Och sedan, mycket tyst, tyst som ljus, återvänder meningen. Ord är den del av tystnaden som talar."

Jeanette Winterson har ett språk som jag känner igen, en ton som lägger sig tryggt och bekant i mitt hjärta. Hennes bok, Fyrväktaren, läses med kärlek och passion av Regina Lund och jag som lyssnare behöver bara spetsa mina öron och mitt sinne för att därefter bli medbjuden in i en värld jag tycker om att vistas i.

Många, långa mil senare stannade jag i stugan vid havet och den plats som alltid kommer att vara min barndoms sommar. Morfar väntade med en lapp från förra sommaren på köksbordet och vid delade en kväll, min morfar och jag, där vi möttes bland minnena.Frukost på altanen sedan de återstående tjugo milen hem till mina ursprungsrötter igen.

Om en stund: Tar jag mig bort till fjärran och stämmer pulsen till Lundell under midnatssolen. Navigering är inte svårare än så.

Semester!!!

Nu åker vi!Vägens låt

Färggrann

Min nos är fylld av pollen denna söndag i mitten av sommaren. Pollen vilka också medverkat till att bruna ögon nu också skiftar i rött. Blå är däremot den tå som jag råkade bryta av i helgen. Just tår hade annars känts som en ganska bra sak att ha inför kommande fjällvandring.. Nåväl.. tejp är också bra har jag hört.

Midsommarhelgen övergår snart i sommarvardag igen och förutom en uppskattad sillunch hos kollega var det inte mycket av just midsommar i mitt liv. Jobb har stått på schemat och förutom att knäcka tår mot ungdomar så har dagarna mest ägnats till svenska ord och pirågbakande. En helg som alla andra, fast med nätter kortare än alla andra.

Nu tre dagars arbete kvar, sedan trettiotvå dagar av ett sommarlov i vuxentappning.

Ond Onsdag (bara massa gnäll)

Vaknade 05.20 imorse och letade febrilt och yrvaket efter förklaringar till en galet ond kropp. Har jag deltagit i VM i rugby? Blev jag nedslagen och brutalt misshandlad på kvällspromenaden? Påkörd? Nedsprungen av skenande kor? Sen vaknade jag tillräckligt mycket för att komma ihåg att jag var på massage igår och att ingenting i världen tidigare gjort så ont som under de 45 minuter jag låg på en brits i en kampsportsdoftande källarlokal. Med nypor av järn flyttades felplacerade muskler tillrätta och en zick-zackad kropp rätades sakta, men säkert ut igen. Smärtsamt var ordet.

Dessutom
Snart två veckors antibiotikakur har förvandlat mina förmiddagar till ett eldorado av illamående. Jag tillhör de lyckligt lottade som aldrig behövt läsa bipacksedeln till utskriven medicin och därmed varit förskonad från diverse biverkningar alla dessa kemiska substanser kan orsaka. Den här gången fick dubbla doser av stark antibiotika även en oxe på fall och förutom kräkbenägna förmiddagar har min näsa färgats rosa av den sol jag inte får vistas i. Charming.

OCH (fortsatt gnäll)
Jag kommer att gå sönder mina trampdynor om inte Salanders rättegång börjar snart. Eftersom jag är min egen diktator så har jag förbjudit mig själv att lyssna på boken såvida jag inte promenerar, och så här in på den femtonde cd:n så börjar det bli svårt att gå hem från skogen vilket gjort omvägarna längre och längre. Samtidigt vill jag inte alls att boken ska ta slut och börjar redan känna en viss separationsångest från Milleniumvärlden. Jaja..

Tretton trappsteg upp ligger en lila spikmatta och väntar på att sticka mig till söms ännu en gång. Ikväll önskar jag att den vore 167,5 cm lång...

Till en altan i norr

Ibland släääpar sig dagarna fram. Som om någon ökat mellanrummet mellan minuterna och lindat in världen och tillvaron i en svårframkomlig sörja. Andra dagar är nysåpade och den sista tiden har onekligen en doft av tallbarr omkring sig.  Dagar läggs till dagar i en rasande fart och innan man vet ordet av har imorgon förvandlats till igår. Lynnigt juniväder med strålande dagar, blåsiga dagar och fullkomligt iskalla regndagar. Ena dagen svettas jag i linne och bränner näsan på promenaden, andra dagar hämtar jag fjolårsved från logen och öppnar vinterlådan med de varmaste sockorna i. Ömsom vin och ömsom vatten.. precis som det alltid varit och alltid kommer att vara.

Tio dagar kvar till semester.. nu börjar nedräkningen. Nästa torsdag packar jag den blå bilen, fyller den med ljudböcker och coca-cola light och sätter kurs mot norr. I en stuga vid havet ska jag ligga i hammocken och lyssna på sommar till havets ackompanjemang och om blåbären börjat mogna ska jag slå mig ner intill en tuva och äta tungan blå. P1´s väderrapport får avgöra vilken dag jag tar tåget upp till Abisko och där ger mig ut i den vidunderliga friheten och under Kirunas midnattssol ska jag lyssna på Lundell och jag hoppas att det den här gången är varmare än de sex grader Kiruna bjöd på sist vi var där.. Ulf och jag.

Nytillskott

Så har gården berikats med ytterligare sex nyfikna innevånare och arton har blivit tjugofyra. Nr 546 är oerhört sällskaplig, 0250 blev livrädd för en grästuva och alla är de så valpigt söta att mitt ko-hjärta fylls av livsvördnad. Gud jag har verkligen blivit en lantis.....och i motsats till landet
Ett kärt återseende ägde idag rum på en ö nära mig. Min hyresvärdinna, och sedermera goda vän, från mitt Stockholmsår semestrar på Öland och efter att inte ha setts på två och ett halvt år var det både känslomässigt och fantastiskt roligt att ses igen. Vi delade nio månader och en tvåa. Första gången vi sågs svimmade jag i hennes hall.. och i hissen på väg ner.. och i baksätet på den bil hon slutligen lyckades få in mig i. Sedan låg jag på sjukhus och hon ringde och sa att rummet var mitt och att jag inte hade behövt vara så dramatisk för jag hade fått det i alla fall.

När jag blev frisk flyttade jag in där bland Buddastatyer, rökelser och lotusblommor. Från mitt fönster såg jag Sofia kyrka torna upp i Vitabergsparken och i den exklusiva butiken på bottenvåningen sålde de visst ett likadant halsband som "Carrie" burit i ett avsnitt av Sex and the city. Två månader senare kom Vilding till vårt lilla kollektiv och jag lärde känna "Hundskitsparken" och alla uteliggare på söder. Jag köpte kaffe på seven-eleven och gick långa promenader längs Årstaviken. I lunchrusningen satt jag stilla och betraktade alla som rusade förbi och jag hajjade till när jag plötsligt insåg att jag befann mig mitt i texten till en sång. Ibland rymde jag ut i skärgården med någon av Vaxholmsbåtarna, ibland blåste jag såpbubblor ut över söders takåsar...Kvällens längtan: Går odelat till vår vackra huvudstad


Lars i repris

Småland är kolsvart i natt och regnet slår åter mot rutorna. Just ikväll längtar jag efter ett badkar.. eller en vattensäng... eller ett akvarium.

Måste vara regnet...


Etapp två

Det var en högst häpen man som med höjda ögonbryn betraktade Vildas målmedvetna promenad på vägen utanför. Gräsklipparen blev ståendes medan mannen snudd på gnuggade sig i ögonen. En ensam hund på utflykt? Med ryggsäck? Några sekunders total förvirring och sedan ett "mysteriet är löst- leende" när kvinnan i vandrarkängor och ryggsäck blev synlig också från hans horisont.

Träningsläger etapp två har såldes påbörjats och idag var det en timmes skogsvandring med 9kg packning för min del och en snudd på tom väska för den fyrbente. Hittils går det mesta över förväntan (Vilding hade inga som helst invändningar mot att bära väska) och det största problemet just nu är att hitta en ryggsäck som passar mig och att välja rätt strumpor.Nu åker jag och jobbar...

McKennitt

.. och när skymningen breder ut sig över ängarna ska jag ställa mitt fönster på glänt och låta dessa toner blanda sig i dimman. Sedan ska jag dansa med älvor och innan sömnen kallar ska jag varsamt kyssa de sju blommor som ska bära mitt huvud under midsommarnatten.


Fisk, ben och fötter

SMS från en vän: Blev just bjuden på en kanelbulle av en betagen kassör. Sött.

Jag svarar: .. och jag fick en torsk på torget igår.

.. och nej, det handlar inte om extrainkomster av tveksam natur och den här torsken var av arten fisk. Men fiskhandlaren ville bjuda mig på nyfångad torsk och efter att ha gett mig omsorgsfulla instruktioner gick jag glatt, om än något förvånad, från torget med en filéad torsk i påsen. En middag senare och jag hade inte ens kunnat föreställa mig att fisk kunde smaka så bra. En klok fiskhandlare har således fått en trogen kund.Söndag i Bullerbyn. Tidigare idag har jag gått i trollskogar tillsammans med en kär vän, idag med joggingskor på tacksamma fötter dock. I vallokalen fick jag inse att jag numera bott tillräckligt länge i trakten för att räknas som känd, och därmed inte i behov att legitimera mig. Underlig känsla trots allt.

Mina Internetbokmärken fylls med vandringstips och nästa projekt blir att börja torka den mat jag ska bära med mig. 105km på sju dagar kräver en del näring, både för mig och Vilda samtidigt som varje gram ska bäras på ryggen. Har idag googlat mig fram till att allt kan torkas och att det du behöver är en uppvärmd ugn och bakplåtspapper. Tänk vad lite man vet.

Annars så är det mest fot- och tassvård på det dagliga schemat. Vilda är kittlig och lider när jag kommer med den stora tasslotionsflaskan, men låter mig snällt förbereda henne för vårt största äventyr hittills. Idag blev hon dessutom mutad med renkött, vilket gjorde henne synnerligen sammarbetsvillig.

Pearl Jam ur högtalarna, kaffedoft från köket och hundhår precis överallt. Ett nu i en tillvaro som behöver dammsugas.

Happy Sweden

Idag flyttade de ut från min stupränna, små dunbollar över hela gräsmattan och en sällsamt fachinerad Vilda som på något sätt förstod att de där bollarna var oantastliga. När skatorna tog en av ungarna grät jag som ett barn, och trots att jag vet att naturen alltid måste ha sin gång så fick jag en kraftfull lust till skatmord i sinnet.På andra försöket (första slutade med en antibiotikaorsakad illamåendeattack redan vid brevlådorna) kom jag så iväg på den dagliga vandringen. Den här gången dock med klumpiga kängor istället för nätta joggingskor och skillnaden var ganska påtaglig. Med en historia av skavsårsfötter kunde jag dock ta mig förvånande långt och när jag två timmar senare var hemma igen så var fötterna ömma, men utan tillstymmelse till avskavd hud. Ibland kanske dyrt verkligen ÄR bra också.Blev lotsad till andra vägar häromdagen och såldes bort från asfalten. Några kilometer efter igenväxta skogsvägar öppnar sig helt plötsligt skogen och en vy av koncentrerad Småland öppnar sig. Får verkligen lyckorus vid sådana stunder, inte minst när kalvarna kommer rusande över hagen. Nyfikna och sällskapliga.Efter en prat- och vilostund tog jag så åter sällskap av Lisbeth Salander, Micke Blomkvist och Reine Brynolfssons behagliga stämma och gav mig tillbaks in i skogen för att där plantera mobiltelefoner i ventilationstrummor och sätta SÄPO under lupp..
Ljudböcker är verkligen en uppfinning av Gud.. eller nån.Dagens nationaldagstanke:
Går otvivelaktigt till morfar som troget firade vårt land denna dag. Alltid lika stolt och vacker, alltid med en naturlig vördnad.

Aldrig kommer jag att sluta sakna dig, aldrig blir tomrummet mindre.


Kvällens vackraste Ulf-rader:
 
Jag gömde mej i skogen
jag vistas där ännu
Där kärleken går växelvis
och kämpar blind och döv
När människan tror stort är stort
som bara mänskan gör
Då bor jag under stenarna
och högt i trädets toppAtt utmana och utmanas...

Om bara några veckor kommer jag att göra något fantastiskt..... bara jag och min hund. Ett tält, en kamera, torra strumpor och så pass mycket annat som vi kan behöva under vecka och som jag orkar med att bära. Mitt livs dyraste par skor är inköpta, imorgon ska sulorna in i ugnen för att därefter formas efter mina fötter. Jag har en dryg månad på mig att gå in, och bli vän med dem.

Frihet.. Inget begär kan vara större, ingen längtan starkare.


För en dryg vecka sedan tömdes mina kärl på några rör blod. Orsaken var katastrofonda leder och muskelfästen. Min fösta tanke var givetvis att jag övertränat, att pump och löpning belastat allt för mycket och att kroppen nu bad mig tagga ner lite. Men trots vila blev ingen förbättring och slutligen kröp jag till korset.. eller åtminstone vårdcentralen.. för att någon med (aningens) mer medicinska kunskaper än undertecknad skulle få säga sitt.

När jag lämnade inrättningen hade man förvsso tömt mig på en del blod, men ersatt det med pur skräck över risken för ett liv med kroniska ledsjukdomar. Idag kom så samtalet, domen och diagnosen och sällan har nog en människa blivit så glad över beskedet om att hon har Borrelia..! Således väntar nu en hästkur med antibiotika och snart rinner enbart blod i mina vener och artärer igen.. Thanks God!

Juni, den andra. Min 34e.

Tillvaro
En stor bukett vita liljor fyller alla husets vrår med en doft jag inte riktigt vet om jag tycker om. Jag står i ytterdörren och ser hårda regndroppar studsa mot allt de rör vid, bakom mig ligger storöra och tittar slött ut i ingenting. Himlens ljus vittnar om ett senare uppehåll och mitt kaffe dricks i stora glas och ser ut som o´boy. Någon har fångat ett ögonblick från en irländsk scen och R.E.M´s smärtsamt vackra Everybody Hurts hörs i liveformat där i bakgrunden. Och det är väl så det är antar jag, att ingen går oskadd och att allt redan har upplevts av någon.. någonstans.. någon gång. Vi bucklas in och bucklas ut i ett evinnerligt kretslopp. Vi lär och lär om.

Dom rosa skorna
Tisdag och ett nytt lopp ska snart gå av stapeln. Har flätat håret, sytt ihop ett litet hål i vänster strumpa och fyllt min mp3 med de toner som ska föra mig framåt. Nummerlappen ligger framtagen på köksbordet och jag tänker inte låta någonting i världen hindra att jag tar mig runt de 5 km på snabbare tid än de 37,06 jag sprang förra veckan.

Kvällens självskrivna springlåt: Pearl Jams
Black. Because I know someday I'll have a beautiful life..


UPPDATERING 00:18
Jodå, klockan visade 34:38 när jag passerade mål och jag måste väl vara nöjd med att ha sänkt tiden med 2 minuter och 68 sekunder på mindre än en vecka. Regnet står åter som spön i backen och det är en ganska mör frk som snart tänker låta ett smattrande regn nynna godnattsånger medan 11 000 spikar söver hud och själ.