Kajens Nyårskrönika...

Men först en tanke till himlen.. Så gick det ett år igen, mitt första i livet utan morfar. På självaste nyårsafton  lämnade han oss och det har inte gått en dag utan att jag längtat efter honom. Jag försöker se honom i allt levande.. i en fågel, i en rörelse.. det är lättare att se det så. För en stund sedan promenerade vi upp för backen och gick in i den stora kyrkan för att hedra och minnas med tända ljus och Blott en dag på pianot. Ikväll kommer världens alla himlar att smyckas med exploderande fyrverkerier och jag kommer att tänka att de alla är för honom.




TJUGOHUNDRANIO

Januari

Två resor upp till norr.. en för att förstå, det andra för att ta farväl. Min morfar fick den finaste av begravningar och medan medlemmar från arméns musikkår spelade ett tapto som gick rakt in i själen på oss alla kunde jag se morfar sitta där, lutandes över käppen, och röras av stolthet. Ett mäktigt och vackert avsked till den vackraste av människor. Av alla.

Januari kom mest att handla om honom, men det var också den månad då jag ingick i svt:s tablå och Dokument inifrån. Något som framkallade en viss yrsel, även om det kom att visa sig vara en utmärkt dokumentär om de fria arbetslivets osynliga bojor signerad Johan Ripås. På något sätt känns det mer coolt att ha varit med i dokument inifrån än Bonde söker fru trots allt..

.. och så fick jag en Spotifynyckel och helt plötsligt kändes CD-skivor väldigt mycket 1900-tal...

Februari

Tog mig så äntligen tillbaks till träningshallarna, med följd att mosad tiger fick gnidas in i varje muskel. Tillbringade några helvetestimmar på ett toalettgolv när jag för första gången någonsin tvingades stifta bekantskap med vinterkräksjukan och utökade blodomloppet med snudd på alla grundämnen jag kunde hitta i hälsokostbutiken.

Pratade i radio om integration, vid ett annat tillfälle om uppror. På nyheterna pratade jag om institutionsvård för unga.

Det kom snö och jag längtade efter att åka skidor. En dag spanade jag på Danskar, en annan vaknade jag som ett monster. Vi samer firade nationaldag och Ugglas sjöng Snälla, snälla, snälla så både jag och människorna kände hennes böner i varje ton och stavelse.



Mars
Inte helt otippat utsågs jag till månadens linslus av mitt fackförbund. Fick diplom och bok.. diplomet hänger på jobbet och någon har kompletterat den med en radannons.. Fjällko- dräktig men jag tror inte vi spekulerar något kring det.

I mars började jag åka till Växjö och hund träffade katt. Mamman var nere på visit liksom vänner från västkusten. Lördagarna ägnades till melodifestival och jag längtade efter en vår. Förvånade mig själv genom att betala in en avgift för en tjejmil och Bullerbyns skogar blev helt plötsligt ett träningsrum för otränade löpare. En bra månad där Iron and wine stod för dess soundtrack.

April
Traumatiserades lite lätt vid mitt första besök på City Gross, där jag inte bara tappade bort mamman utan också fick seriösa tankar om att bli vegetarian. Affären må ha stans bästa utbud av kött, men i all sin överdådighet blir det snudd på groteskt.

I en Volvo sjöng Körberg och i England gav Susan Boyle förutfattade meningar på käften. Fick ett mittuppslag i min facktidning och på en brandstation i närheten fick jag lära mig att rädda liv, allt medan världen vaknade till den samme. Nere vid ån bildade vitsipporna ett eget hav i vilken jag la mig för att läsa underbara tonårsromaner om åtråvärda vampyrer.

Maj
Kalvarna byter ladugård mot gräs och jag blir 34 utan kalas. Får däremot visa leg för att köpa snus, (OBS, snuset var inte till mig, jag är free forever.. forever free!!) samtidigt som jag konstaterar att jag befinner mig mitt mellan 18 och 50. Trötthet och muskelvärk, något som senare skulle visa sig vara borrelia men jag sprang mitt första lopp i livet och inte ens en OS-medaljör hade varit stoltare. Vi samer går till val och Jakt- och fiskesamerna kniper flest mandat med sina 23,15%.

Mamman kom på snabbvisit och syrenerna blommade på den avlånga ön. På samma ö köper jag tallrikar stora som uppläggningsfat i samma butik där jag snopet hittar en tavla med motiv från Gällivare. Mitt hår läggs på stora spolar, mina fingrar längtar efter ett piano och mina öron lyssnar uppmärksamt på Christian Kjellvander som jag tillsammans med Pearl Jam får utnämna till maj månads soundtrack. Black är numera inte bara svart.



Juni
Kommer senare..














Kommentarer
Postat av: Mr Vedder

Verkar som en trevlig man med bra musiksmak gjort en del avtryck i krönikan så här långt. Spännande läsning som alltid.

Sköt om dig vännen!

Kramar och värme!



//Mr V

2010-01-02 @ 08:37:12
Postat av: Mrbr

Som jag väntar på resterande sju månader!

Äää

2010-01-02 @ 13:26:06
Postat av: Eva

God fortsättning på 2010!!!!

Trevligt att läsa om ditt 2009 vännen!

Vaknade kl.7.00 imoprse, läste ut en bok och gick ner för att njuta av tystnaden och kanske lite TV - då passar det sonen att komma ner som sovit till 11 nästan ala dagar = Spiderman på TV;n och mamman framför datorn :)

Ute är det -15 grader så vi får se om den utlovade skridskoåkningen blir av ler men men norrläningar ska väl klara så kyla. När vi var nere i Örebro i början av veckan hade dom -26(!!!!!!) och vi var ändå ute och härjade med i snöhögarna.



Önskar dig en härlig söndag!

Kramar från vännen i Åsa

2010-01-03 @ 07:53:17
Postat av: oroshjärta

Gud en sådan vacker hund!

Postat av: Mr Vedder

Tycker fröken ska börja videoblogga istället. Se bara så intressant det kan vara!!!



http://www.youtube.com/watch?v=OcEXq_IsrhY



2010-01-07 @ 17:56:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback